HAZA RÉGIÓ A múlt ismerete fontos: vetélkedő Palkovich Viktorról

A múlt ismerete fontos: vetélkedő Palkovich Viktorról

100
hirdetés

Első alkalommal szervezett vetélkedőt Palkovich Viktorról, október 25-én a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont és a Palkovich Viktor Társulat. A vetélkedőn a három gútai magyar alapiskola diákjai vettek részt. A verseny előtt megemlékezést tartottak az iskola aulájában Palkovich Viktorról.

hirdetés

Tóth Árpád az iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy ez a verseny megvalósulhat, és hogy az iskolák nyitottak voltak, fontos, hogy a gyermekek megismerjék a helyi személyiségek életét, érdemeit és munkásságát. Az iskola énekkarának köszönhetően Palkovich Viktor korából hangzottak el népdalok. Harsányi Imre a Palkovich Viktor Társulat vezetőségi tagja a pap és közéleti személy munkásságát méltatta, kiemelte, hogy Palkovichnak köszönhetően épült ki a modern iskola Gútán. A versenyző gyerekek nagyszüleinek nagyszülei, abban a korban éltek, amikor Palkovich volt a pap Gútán – mondta Harsányi, eleink szerették és tisztelték őt tevékenységéért, bölcsességéért. Kiemelte, hogy az első Csehszlovák Köztársaságban még parlamenti képviselő is volt, később viszont, mivel Győrben született, el kellett hagynia Csehszlovákiát. A diákok és a Palkovich Viktor Társulat tagjai megkoszorúzták a tavaly átadott domborművet az iskola aulájában.

Galó Lukács Tímea moderálásával pörgős vetélkedőn vehettek részt a gyerekek, akik a felkészülés során megismerték Palkovich életét és a kort, amelyben élt. A színes vetékedőn, a feladatok megoldásához a tárgyi tudás mellett a kreativitás is szükséges volt.

Az első Palkovich Viktor Emlékversenyt támogatta a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúságügyi Minisztériuma és a Palkovich Viktor Társulat, akik több díjat is felajánlottak a versenyzőknek, a könyvek és ajándéktárgyak mellett egy kirándulást Esztergomba, Szentgyörgymezőre, ahol Palkovich sírja is található. A vetélkedő képzeletbeli dobogójának legfelsőbb fokára t a Corvin Mátyás Alapiskola csapata állhatott fel, második helyen a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola diákjai végeztek, a harmadikok a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont diákjai lettek.

Palkovich Viktor Esztergomban született 1850. október 17-én és Győrben hunyt el, 1930. április 24-én. 1873-ban szentelték pappá, szolgált Egegen, Érsekvadkerten, Patakon, Balassagyarmaton, Ipolyságon, Esztergom-Szentgyörgymezőn. 1886 és 1925 között Gútán volt pap később esperes, tagja volt a község képviselő-testületének is. Nevéhez fűződik a helyi malomipari részvénytársaság megalapítása, melyet elnökként irányított. Saját részvényeinek bevételéből támogatta az oktatást. 1906-ban sikerült létrehoznia a tejszövetkezetet, és a római katolikus iparos kört több mint 300 taggal. Elindította a helyi hitelszövetkezetet is. Nagy szerepe volt a Komáromot Gútával összekötő egyvágányú vasút megépítésében, melyet 1914-ben adtak át a forgalomnak.

Csehszlovákia megalakulás után részt vett az Országos Keresztényszocialista Párt megszervezésében, 1922-1925 között a nemzetgyűlés képviselője. A csehszlovák hatóságok 1925-ben megfosztották állampolgárságától, emiatt 1927-ben Magyarországra költözött.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés