HAZA RÉGIÓ Kánikulában is ropják a néptáncot Komáromban…

Kánikulában is ropják a néptáncot Komáromban…

119
hirdetés

E héten a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ által rendezett és a Kultminor által támogatott, napközis néptánctáborban ropják a táncot a Komárom Gyermek Táncegyüttes éppen ráérő tagjai és a hozzájuk csatlakozó további alsó tagozatos nebulók. A július tizedikei élőzenés táncházba portálunk is meghívást kapott, aminek szívesen tettem eleget. Annak részleteiről az egyik foglalkozásvezető, Nagy János pedagógus tájékoztatott.

A néptáncoktatás egyik pillanata

„Az idei nyári vakáció programjai közül sem maradhatott ki a napközis néptánctáborunk, amit június 8-tól öt napon át, naponta 8-16 óra között, ismét Madari Katalin néptáncoktatóval együtt vezetünk. Az idei 21 táborozónk többsége alsó tagozatos tanuló, de akadnak köztük óvodások is. A csapat gerincét az évközben általunk vezetett, mintegy 40 tagú Komárom Gyermek Táncegyüttes tagjai (kétharmaduk lány, egyharmaduk fiú) képezik, akikhez további érdeklődők is csatlakoztak. A helyi gyerekeken kívül a dunamocsi nagymamájuknál nyaraló, Galánta mellől származók, valamint gútaiak és csallóközaranyosiak is vannak köztünk” – mondta el Nagy János.

A két néptáncoktató: Madari Katalin és Nagy János

Majd az idei programot kezdte ecsetelni:

„A Kiss Péntek József-teremben helyet kapott, hétfői táncoktatás után, kedden délig kézműves foglalkozással színesítettük a tábor műsorát, majd ismét moldvai csángó és felvidéki, azaz magyarbődi néptáncokat és népdalokat tanítottunk nekik. Eddig a daloktatást is Katikával ketten végeztük, de a nővérem, Nagy Myrtill, a somorjai Nagy csali és Csalló Néptáncegyüttes vezetője megígérte, hogy abba hamarosan ő is besegít: a lányokat megtanítja két és három szólamban énekelni”.
Ebben a táborban is a lányok vannak többségben

A táborozók ma először a táncegyüttesüket is rendszeresen kísérő három népzenész: Hanusz Zsoltán, Langschadl Dávid és Lakatos Áron jóvoltából élőzenére rophatták a táncot.

„Eddig hangfelvételeket engedtünk le nekik, de élőzenével sokkal hangulatosabb volt a táncház. És mi vár még rájuk? Csütörtökön kirándulunk Lándorra, ahol lepénysütéssel és -evéssel, valamint állatsimogatással színesítjük a tanyasi élettel való ismerkedésüket. Pénteken pedig átismételjük az egész héten tanultakat. Bár a korábbi táboraink végén táncbemutatót szoktunk tartani a táborozók hozzátartozóinak, ez azonban a jelenlegi nagy hőség miatt elmarad” – árulta el.

A táborozók ma élőzenés táncházban vigadhattak

Hozzátette: lazításként népi játékokat és parkbeli métázást is be szoktak iktatni a programba.

Azt is megemlítette, hogy a 70 eurós részvételi díjjal párosuló tábor szervezési feladatait és a napi kétszeri étkeztetés (ebéd, uzsonna) biztosítását a közeli Bella étteremben Bajkainé Csengel Mónika, az Egressy VMK munkatársa végzi.

Népdalokkal és népi játékokkal is színesítették a foglalkozásokat

„Azon 5 évnél idősebb gyerekek szülei, akik őket majd szeretnék beléptetni a Komárom Gyermek Táncegyüttesbe, a részletes információkat megtalálják az Egressy Béni VMK honlapján. Minden érdeklődőt szeretettel várunk annál is inkább, mert a jelenlegi csoportunk tagjainak többsége ősztől átlép az idősebbek közé” – ragadta meg az alkalmat a táncegyüttesükbe való tagtoborzásra Nagy János.

A néptáncoktató és a népzenészek szakmai eszmecsere közben

Végül egy azzal kapcsolatos örömhírről is beszámolt: „A Komárom Gyermek Táncegyüttessel a lezárult tanévben történelmet írtunk: minősültünk, amire helyi viszonylatban, gyermek tánccsoport esetében még sosem került sor. Az első válogató novemberben Szőgyénben volt, ahol megtörtént a minősítésünk, majd a komáromi táncháztalálkozón egy új koreográfiát mutattunk be. Nagyon jó kritikát kaptunk, minket csak a somorjai Csali előzött meg. A hozzáértő szakemberek azonban megjegyezték, hogy a gyerekek innen-onnan összeszedett viselete kapcsán fontos lenne nívót emelnünk…

A komáromi országos elődöntőt az idén ősszel majd a döntő követi, ahol arany, ezüst vagy bronz sávot kapnak az együttesek. Minden tőlünk telhetőt megteszünk majd a lehető legjobb eredmény elérése érdekében”.

Közben pihenni, barátkozni is lehetett

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA testi-lelki épülésért: két hétig a „Marianumban” tartják a Brenner János Ministránstábort