HAZA RÉGIÓ XXIX. Hídverő Napok: Bátorkeszin a felújított parkot is átadták

XXIX. Hídverő Napok: Bátorkeszin a felújított parkot is átadták

166
hirdetés

A Hídverő Társulás az elmúlt hétvégén huszonkilencedik alkalommal tartott Hídverő Napokat a Duna két oldalán. A magyarországi központi rendezvényre Neszmélyen, a felvidékire pedig Bátorkeszin került sor. Ez utóbbi helyszínen egyúttal a községi kasszából felújított kopjafás park hivatalos átadása is megtörtént. Minderről Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere tájékoztatta portálunkat.

Ez alkalommal Bátorkeszin volt a felvidéki központi rendezvény

„A Hídverő Társulás alapgondolata az volt, hogy annak tagközségei több területen együttműködjenek. Mivel 1995-ben még nem állt a Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria-híd, ezért annak az ügyét is felkaroltuk. Majd egyebek mellett a karvai és a gépkocsikat is szállító, neszmélyi kompjárat beindítását szintén célul tűztük ki. Persze, még bőven akadnak közös feladataink, melyek elvégzésén kívül az oktatás, kultúra és sport terén, illetve a civil szervezetek szintjén is egyre több kapocs létesül köztünk. Vallva, hogy a Dunának nem elválasztani, hanem összekötni kell minket. Örvendetes, hogy jövőre jubilálunk, vagyis már a XXX. Hídverő Napok valósulhatnak meg“ – fejtette ki Labancz Roland.

A házigazdák nevében Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere mondott beszédet

Elmondta, hogy az idei évad magyarországi központi rendezvényére Neszmélyen, a Duna mellett levő emlékműnél került sor:

„Az ottani hídverő települések képviselőivel együtt a Dunába is helyeztünk egy koszorút, ekképp megemlékezve a korábbi Hídverő Napok során a folyóba fulladt Retkes Jánosról. Szombaton pedig esti órákban több tagközségből, hagyományosan mécseseket is úsztattunk a Dunán.”
A szabadtéri rendezvény egyik ünnepi pillanata
A felvidéki oldalon minden év július első hétvégéjén más-más község az itteni központi rendezvény helyszíne, ám kisebb rendezvényekre további településeken is mindig sor kerülhet.
Banai-Tóth Pál, a Hídverő Társulás jelenlegi elnöke beszéde közben
„Az idén Bátorkeszire esett a választás, ahol július 5-én 15 órakor, a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával a kopjafánál kezdődött, majd a kultúrház nagytermében folytatódott az estébe nyúló nagyszabású műsor. Annak során a meghívott községek kórusai, tánccsoportjai és szólistái léptek fel, s a színes programot a párkányi Varjos zenekar egyórás koncerttel zárta. Rövid ünnepi beszédet rajtam kívül Dunamocs polgármestere, Banai-Tóth Pál, a 17 települést összefogó Hídverő Társulás jelenlegi elnöke és a neszmélyi társelnök, Jankovics István polgármester mondott a szabad ég alatt. Sidó Szilveszter, a kopjafa alkotója pedig örömmel nyugtázta, hogy a 24 évvel ezelőtt vaskos tölgyfából faragott műve végre méltó környezetben magasodhat“ – idézte fel a történteket.
A társulás elnöke és társelnöke a házigazda polgármesterrel a kopjafánál

Tehát a Hídverő Napok keretében a kopjafás park hivatalos átadását is megejtették.  

„Mivel a kultúrházunk előtti fő teret már korábban szépen kialakítottuk, fontosnak tartottuk azt, hogy az útkereszteződés túloldalán levő, hozzávetőleg négy ár területű, kisebb teret is rendbe hozzuk. Azért is, hogy a két tér összhangban legyen egymással, s a korábbi füves környezet méltóvá váljon a 2000 óta ott magasodó kopjafához. Annak elhelyezését még Szabó Edit polgármester kezdeményezte, s azon Bátorkeszi több emblematikus dátuma, illetve rövid története is olvasható. Egyúttal a hídverő községek együvé tartozását is jelképezi, s azon rajtuk kívül, Editkével és Szilveszterrel együtt mi is elhelyeztünk egy emlékszalagot, valamint a felújított park ünnepi szalagját is együtt vágtuk át“ – folytatta tájékoztatását.

A tagközségek polgármesterei emlékszalagokat kötöttek fel a kopjafára

Végül azt is megtudtam, hogy a muzslai Csákvári Garden céggel megterveztetett virágágyásokkal, valamint térkövekkel és további tartozékokkal gazdagított, szépen megvilágított, újabb teret önköltségből létesítették.

Bátorkeszi egykori és jelenlegi polgármestere

„Amellett, hogy a tereprendezésnél, az alapozásnál és a térkövezésnél is a községhivatal munkásai dolgoztak, mintegy 20 ezer eurót költöttünk a szükséges anyagok megvásárlására és a további munkálatokra. Megérte, mert végre leszögezhető, hogy az ilyen formában vizuális élményt nyújt a járókelőknek, a kiültetett díszfák pedig később kellemes árnyékot is biztosítanak a családok aprajának és nagyjának“ – tudatta az olvasóinkkal.

A párkányi Varjos zenekar egyórás koncerttel zárta a műsort

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Fotók:  Bátorkeszi Községi Hivatal
hirdetés
Previous articleHiánypótló könyv bemutatója aláírásgyűjtéssel, Komáromban
Next articleSHMÚ: A csúcshőmérséklet szerdán helyenként meghaladja a 37 fokot