HAZA HÍR-MIX „Főnixként támadt fel, van egységes magyar nemzet!”

„Főnixként támadt fel, van egységes magyar nemzet!”

409
hirdetés

A Magyar Szövetség június 4-én, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a komáromi Klapka téren, Kézfogás Komáromban címmel tartotta központi megemlékezését. Az eseményen Berényi József, e párt EP-listavezetője, Nagyszombat megye alelnöke és Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete tartott beszédet. Szarka Tamás két másik jeles művésszel, Korpás Évával és Derzsi Györggyel közösen több dalt is előadott. Az „összetartozás himnuszának” tekintett Kézfogás című szerzeményét pedig velük együtt a járás több mint egy tucat iskolájának tanulói, pedagógusai és további résztvevők is lelkesen énekelték.

Berényi József szónoklatában rámutatott, hogy 104 évvel a trianoni döntés után is vegyes érzelmekkel gondolunk a történtekre. Elmondta, nem lehet elfeledni a hajdani országcsonkítást, ahogy azt sem: nem volt népszavazás arról, hogy az elcsatolt területeken élők melyik országhoz szeretnének tartozni. Hozzátette: az anyaországban és a külhonban élő magyarok nemzeti összetartozása, e közösséghez való tartozás azonban pozitív érzés. Bárhol is találkozunk, mi mindnyájan félszavakból is értjük egymást…

„Megszületett a magyar országgyűlés döntése a nemzeti emléknap kapcsán, melynek szándéka, hogy ez a nap elsődlegesen ne a harag és az értetlenkedés napja legyen a magyar lelkekben, hanem az összetartozás napja…104 évvel Trianon után is elmondhatjuk azt, hogy a határokat ugyan átrajzolták, és szétválasztottak bennünket, de a nemzetet, az identitás gyökereit szétválasztani nem lehet, mert ez a kötődés erősebb az államhatároknál” – fogalmazott.

Mivel azonban teher alatt nő a pálma, hiszi, hogy aki magyarként tud érvényesülni Szlovákiában, Európában, az egy rátermett ember. Erős kultúrából, erős családi háttérrel, jó iskolarendszerből építkező ember. „Nekünk ezek az adottságaink megvannak, és bízom abban, hogy azok, akik ma itt vannak, majd tovább viszik a magyar küldetést, az identitásunk megőrzését sok száz évvel Trianon után is!”

Egyúttal bemutatták a magyar párt megemlékezésen jelen levő képviselőjelöltjeit.

„Semmit sem nyerhetünk, de mindent veszíthetünk vele! – idézte beszédében Tisza István szavait Balogh Csaba nagykövet, rámutatva a magyarok I. világháborúval kapcsolatos hatalmas veszteségeire. Felidézte: 1920-ban a környező államok és a nagyhatalmak vezetői a trianoni békediktátum aláírásakor abban bíztak, hogy az Magyarország és nemzetünk pusztulásához vezető halálos ítélet. A magyar nemzet azonban a XX. század pusztító háborúi után főnixként támadt fel, s példa nélküli állhatatosságról és életerőről tett tanúbizonyságot. Véleménye szerint ma is a Kárpát-medence meghatározó nemzetének számít politikai, gazdasági és kulturális értelemben is.

„Csoda, hogy azok után, amit velünk tettek, még vagyunk, s manapság is ebből kell erőt merítenünk. Ma büszkén állíthatjuk, hogy van egységes magyar nemzet. Összetartozásunk minden tekintetben vitathatatlan, s ezt a velünk élő nemzetek sem kérdőjelezhetik meg. Számukra is van egy világos ajánlatunk: építsük újjá a Kárpát-medence-i és a közép-európai népek együttműködését, hogy gyermekeink jövőjéről majd mi magunk dönthessünk! És azért is, hogy soha többé ne kelljen háborúba mennünk mások érdekeiért!” – hangzott az üzenete.

Azt gondolja, hogy a nemzethez tartozás ténye olyan napi személyes döntéseink sorozata, hogy magyarosan írjuk-e a vezetéknevünket, milyen nyelvű óvodát, iskolát választunk a gyermekeinknek, közösséget vállalunk-e nemzettársainkkal… Leszögezte: a magyarság vállalása felelősség is. A hétvégi EP választások kapcsán pedig arra sarkallt, hogy az Európai Parlamentbe ne háború-, hanem békepárti képviselőket küldjünk!

A lélekemelő műsorban a Külhoni Magyarságért- , valamint Fonogram- és többszörös Harmónia-díjas népdalénekes, Korpás Éva, továbbá Szarka Tamás, Kossuth-díjas előadóművész és Derzsi György színművész előadásában a Hazám, hazám című Bánk bán-áriát, az A csitári hegyek alatt című népdalt, a „Három Királyok” Jöjjön a fény című művét és a Szarka Tamás által 2008-ban írt Kézfogást hallhattuk. Ez utóbbit június 4-én, immár hatodik éve egy-egy központi megemlékezésen is előadják. Arra először 2019-ben, a budapesti Kossuth téren került sor. A komáromiak számára pedig a legemlékezetesebb a 2022-es évi Kézfogás volt, amely során az Erzsébet-híd közepén közel ezer, fele-fele arányban észak- és dél-komáromi kis „pacsirta” énekelt együtt Szarka Tamással.

Eközben az „összetartozás himnuszát” Kárpát-medence-szerte, az adott eseménnyel egyidőben is mindig sok helyen eléneklik. A szerzője az idei központi helyszínről, a budapesti A38 Hajóról érkezett Komáromba. Összesen 603, köztük több tucatnyi felvidéki óvoda és iskola pedig a saját településén csatlakozott az egyedi, nemzettudat-erősítő kezdeményezéshez.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés