HAZA HÍR-MIX A jó választási eredményeink a magyarság megerősödését szolgálják

A jó választási eredményeink a magyarság megerősödését szolgálják

652
hirdetés

„Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel, s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel” – idézte a naszvadi 8. Wass Albert Felolvasó Maraton után, saját közösségi oldalán a jeles erdélyi irodalmár szavait Forró Krisztián, a Magyar Szövetség államfőjelöltje. A választási kampánya során is azt sugallja: a szülőföldünkön való jobb boldogulásunk érdekében, saját választási részvételünkkel és helyes voksolásunkkal is a magyarság megerősödését szolgálhatjuk. Bokros teendői közepette szívesen adott interjút portálunknak.

Bár már többször elhangzott, de kérem, ismételje meg, hogy miért fontos esemény az idei államfőválasztás a felvidéki magyarság életében?

A felvidéki magyarság számára is tétje van ennek a kétfordulós szavazásnak: megmutathatjuk, hogy mi, magyarok is itt vagyunk Szlovákiában, és továbbra is a Felvidéken, vagyis a szülőföldünkön akarunk maradni. Szinte biztos, hogy a közelgő államfőválasztás március 23-i első körében még nem dől el a jövendő államfő személye, csak az április 6-i második körben. Ha azt szeretnénk, hogy komoly tényezőként tekintsenek ránk, akkor már az első körben meg kell mutatni az erőnket, vagyis a lehető legjobb eredményt kell elérnünk! A második körben pedig a nemzeti közösségünk érdekeit szem előtt tartva fogunk döntést hozni.

Korábban biztos volt-e az, hogy a Magyar Szövetség önt jelöli államfőnek és az is, hogy ezt a sok teendővel járó megbízást elfogadja?

Igen, éreztem az irántam megnyilvánuló bizalmat: a Magyar Szövetség decemberi kongresszusán egyedüli jelöltként merült fel a személyem. Számomra nagyon megtisztelő volt az, hogy a magyar pártunk méltónak tartott erre a jelölésre, miközben érzem az ezzel járó felelősség súlyát is. Hiszen, ahogy már rámutattam: nagyon fontos az, hogy minél többen elmenjünk szavazni, s a hazai magyar közösségünk a lehető legjobb eredményt érje el a választáson. Ugyanis az nem rólam és az egyéni ambícióimról szól, hanem elsősorban a felvidéki magyarságról, összetartásunkról. Mindenkinek, így a polgároknak és az aláírások összegyűjtésében segédkező önkénteseknek, civil szervezeteknek is köszönöm szépen a támogató aláírásokat, illetve a munkájukat, minek jóvoltából a szükséges 15 ezer helyett közel 30 ezer aláírás gyűlt össze.

Említsen meg pár olyan fontos üzenetet, amelyeket megjelenít az év eleje folyó választási kampánya során!

Januárban kezdődött a kampány-körutam, mely alatt naponta több rendezvényen veszek részt. Valójában már a kampányidőszak előtt is rendszeresen ellátogattam az egyes régiókba azért, hogy minél több emberrel találkozzak és elbeszélgessek. A felvidéki magyarság számára olyan fontos témákra, mint az ország legelmaradottabb, háttérbe szorított déli és keleti régióinak kívánatos fejlesztésére, továbbá a kollektív bűnösség elvére hivatkozva elkobzott földek létére, a kettős állampolgárság kérdésére… mindenütt felhívom a figyelmet. Azt is hangsúlyozom: nem szabad hagyni, hogy félreállítsanak minket, s ennek érdekében minél egységesebben kell fellépnünk. Hiszen a múltban is csak akkor tudtunk sikeresek lenni, ha összefogtunk. Például a kitelepítések, deportálások ellenére is azért tudtunk megmaradni, mert az elődeink összezártak, vagy később, a magyar iskoláink bezárása idején is az egység által mutattuk meg a súlyunkat, s kaptuk vissza az anyanyelvi oktatási-nevelési intézményeinket.

Az előző államfőválasztáson Bárdos Gyula személyében már volt magyar államfőjelöltünk, tehát hozzászokhattunk a létéhez. Adódik a kérdés: újabb magyar jelöltként a körútja során milyen fogadtatásban részesül?

Bár javarészt pozitív fogadtatásban részesülök, de olyan eset is előfordul, hogy valaki még mindig nem érti, Szlovákiában miért állítunk magyar köztársaságielnök-jelöltet. Úgy vélik, hogy egyáltalán nincs vagy csak nagyon kis esély van arra, hogy magyar nemzetiségű államfőnk legyen. Ilyenkor felteszem a kérdést: a szlovákság miért vegyen komolyan minket, a lakosság 8,5 százalékát alkotó magyar közösséget, ha saját elnökjelöltet sem tudunk állítani. Ezzel is hangsúlyoznunk kell, hogy ezer éve itt élünk, s ezer év múlva is a szlovákokkal egyenrangú állampolgárként, magyarként szeretnénk élni a szülőföldünkön.

Legutóbb a naszvadi Wass Albert Felolvasó Maratonon találkoztunk, amelyen szívesen vett részt. Bár nemcsak a városokban, hanem a falvakban is kampányol, mégis az olvasóinkat talán legjobban az érdekli, hogy a közeljövőben a Komáromi járás mely´ városaiba látogat el?

Tegnap a Komáromi Pedagógiai Napokon vettem részt, pénteken 16 órától az ógyallai kultúrházban megtartandó beszélgetésen, 19 órától pedig a gútai Adamis Anna VMK-ban megvalósuló, jótékonysági rendezvényen találkozhatnak velem. Komárom utcáin is többször elbeszélgetek a polgárokkal, sőt, időnként egy-egy otthonba is bekopogtatok azért, hogy felhívjam a figyelmet e választás fontosságára. Minden lehetőséget kihasználok arra, hogy az emberekkel személyesen találkozzak. Március 13-án 19,15 órától pedig majd a RÉV-Magyar Kultúra Házában a házigazda, Bödők Gergely történész és a hallgatóság kérdéseire is szívesen és őszintén válaszolok. A rendezvény kezdését azért kellett az eredetileg tervezett fél hatról későbbre halasztani, mert korábban egy televíziós vitában veszek részt.

Mekkora esélyt lát arra, hogy a felvidéki magyar pártnak a június 8-án megtartandó európai parlamenti választások kapcsán majd sikerül elérnie a törvény által megszabott 5 százalékos bejutási küszöböt?

Azt gondolom, hogy erre jelenleg nagyobb esélyünk van, mint amekkora az előző EP-választás idején volt. Azért hiszem ezt, mert a felvidéki magyarok már nem forgácsolódnak szét, egyetlen magyar gyűjtőpártunk van, amely választási listáján politikusok, más területek szakértői és teljesen új arcok is szerepelnek. Hozzáteszem: a 15 jelöltünk egyharmadát aktív hölgyek, kétharmadát férfiak alkotják. Köztudott, hogy öt évvel ezelőtt csupán 400-nál kevesebb szavazaton múlt Csáky Pál MKP-jelölt bejutása. Mivel a legutóbbi helyhatósági és megyei választáson 130 ezer voksot kaptunk, ez a szám is azt bizonyította, hogy a közösségünkben ahhoz is van elég erő, hogy legalább egy magyar képviselőnk legyen az EP-ben. Mivel minden mindennel összefügg, ezért az államfőválasztás első körében elért eredményünk is kihat majd arra, hogy milyen eredményt érünk el az EP-választások során. Az a célunk, hogy az ottani képviseletet visszaszerezzük.

Mivel Brüsszel Pozsonynál is messzebb van, sokan még mindig nem tudják, hogy a felvidéki magyar jelölt(ek) bejutásával mi mindent nyerhet a közösségünk?

Egyrészt azt nyerheti, hogy a felvidéki magyarságnak is lesz hangja, képviselete Brüsszelben, ami most nagyon hiányzik, hiszen a számunkra fontos, specifikus kérdéseknek az EP fővárosában is teret kell kapniuk. Tudatosítanunk kell, hogy mindenütt csak magunkra számíthatunk, mert a mi problémáinkat senki más nem szokta és nem is fogja közvetíteni. Az eddigi szépen hangzott ígéretek számunkra sosem gyümölcsöztek. Másrészt az EP-be bekerülő valamennyi magyarországi és külhoni magyar képviselő az összmagyarságot, az egész magyar nemzetet segítheti ebben az időszakban, amikor Brüsszel egyáltalán nem hordozza a tenyerén a magyarokat. Tehát minden lehetőséget ki kell használni a magyarság megerősödése érdekében. Kérem, majd járuljanak az urnákhoz…!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés