HAZA HÍR-MIX Gútára is megérkezett a Betlehemi Békeláng

Gútára is megérkezett a Betlehemi Békeláng

451
hirdetés

A karácsony előtti időszakban, több éve Gútára is megérkezik a Betlehemi békeláng, a 74. számú Palkovich Viktor cserkészcsapat közreműködésével. A komáromi cserkészektől kapott lángot Gútán,a városházán adták át a polgármesternek és a lakosoknak, december 22-én. A cserkészekrövid kultúrműsorral, karácsonyi vers-összeállítással emelték az átadás ünnepi hangulatát.

„Tőlünk távol, majd kétezer éve, a Közel-Keleten egy szerény istállóban gyermek született, hogy megváltoztassa a világot. Tanítása valami merőben új volt: a szeretet vallása. Születése helyén ma örökmécses ég. Karácsony előtt onnan jön el évről évre a Betlehemi Békeláng Ausztriába, majd onnan terjed embertől emberig Európa-szerte, sőt immár tovább Ázsiába, Amerikába. Ez a láng a béke szimbóluma, amely karácsonykor már több tízezer otthonban ragyog a világon.” – olvasható a Betlehemi Békeláng felvidéki weboldalán.

A betlehemi láng nem újkori szokás, hiszen a 11. században II. Orbán pápa felhívására a keresztes hadjárathoz csatlakozva az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, azzal a céllal, hogy a reményt jelképező békelángot elhozzák a firenzeieknek. A lovagok csak három évvel később, 1099-ben, karácsony előtt érkeztek vissza az olasz városba, de Orbán pápa ekkor már nem élt. A békelángot a katedrálisban helyezték el, és az emberek innen vitték haza otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus születésének helyéről hoztak.

A békeláng újkori története 1986-ban Ausztriában kezdődött, akkor a béke évében a jótékonykodásba bekapcsolódó embereknek, önzetlen segítségükért cserébe a béke jelképeként egy kis lángot adtak át a Jézus Születése bazilika örökmécsesének lángjából. A szervezők eredetileg egyszeri alkalomra, figyelemfelkeltő akcióként tervezték a lángátadást, de nagyon népszerű lett, a békelángot jó szándékú emberek, tűzoltók, vasutasok, cserkészek kezdték el terjeszteni országszerte.

A közhiedelemmel ellentétben nem a cserkészek indították újra útjára a betlehemi békelángot. Egy bécsi cserkészvezető, Bertl Grünwald 1988 karácsonyán kapta meg először a békelángot szomszédjától, egy idős, fogyatékkal élő hölgytől. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy a gyermek- és ifjúsági mozgalmakkal közösen, elsősorban a cserkészettel még átfogóbbá tehető a lángterjesztés. A következő évben a bécsi cserkészek már beépítették karácsonyi kampányukba a békeláng terjesztését. Nagy lelkesedéssel álltak a munkának, sorra kapcsolódtak be a bécsi csapatokon kívül más osztrák cserkészcsapatok is. 1989 karácsonyán a cserkészek jóvoltából Csehszlovákiába, a prágai Szent Vencel térre, illetve Magyarországra, Budapestre is eljutott a békeláng. Szlovákiába először 1990-ben jutott el a szlovák cserkészek jóvoltából, akik az országon belül a vasút segítségével máris 72 településre juttatták el.

Az SZMCS 1991 óta az azóta elhunyt Lőrincz János pozsonyi öregcserkész kezdeményezésére veszi át a lángot osztrák cserkésztestvéreinktől. Azóta is minden évben meggyullad a láng az örökmécsesről, Jézus születésének helyén, a betlehemi születés barlangjában, hogy aztán advent harmadik szombatján már mindenki számára elérhetővé váljon. Mára a békelángot az osztrák cserkészek az ORF-fel közösen évről évre egy nagyszabású központi lángosztó ünnepségen, egy ökumenikus áhítat keretében adják át a világ különböző országainak, a nemzetek képviselőinek, hogy aztán eljusson lehetőleg minden hívő közösségbe, az iskolákba, a családokhoz és minden jóakaratú emberhez. Arra emlékeztet közben minket, hogy minden ember egyenlő Isten előtt, aki egykor emberré lett és mindörökké szeret minket. 

A gútai cserkészek a városházára és a Nagyboldogasszony Plébániatemplomba is elviszik a békelángot, ahonnét bárki hazaviheti.

-vncs-

hirdetés