HAZA KULTÚRA Közeleg a 2. LehárFeszt: augusztus utolsó három napját töltsék tartalmas szórakozással Komáromban!

Közeleg a 2. LehárFeszt: augusztus utolsó három napját töltsék tartalmas szórakozással Komáromban!

125
hirdetés

Az augusztus 29-31-én megtartandó 2. LehárFeszt nemzetközi operettfesztivál sajtótájékoztatójára nagy érdeklődés közepette került sor augusztus 13-án a komáromi Bella étterem különtermében. Az eseményt beharangozó összejövetelen előbb Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Klemen Terézia, a fesztivál főszervezőjének számító Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke ismertette a már bő két hét múlva élvezhető műsort.

Klemen Terézia fő szervező Keszegh Béla polgármesterrel a sajtótájékoztatón

Keszegh Béla bevezetőjében kiemelte: Komárom város büszke jeles szülöttére, Lehár Ferencre, aki világhírű Operettkirályként is „komáromi gyereknek” tartotta önmagát. Szülővárosában, ahol a róla elnevezett, csapóhíd melletti parkban szobra is áll, többféleképpen, így zenés rendezvényekkel, kiállításokkal és a Klemen Terézia által róla írt könyv által is éltetik kultuszát.

Örvendetesnek tartja azt, hogy a Duna-parti városban augusztus 29. és 31. között immár másodszor rendezik meg a LehárFeszt elnevezésű, nagyszabású nemzetközi operettfesztivált. A több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Lehár Ferenc Polgári Társulás 2023-ban hívta életre a rangos szemlét ezért, hogy méltó emléket állítsanak Lehár Ferencnek, és tisztelegjen az operett műfaj előtt. Külön kiemelte Klemen Terézia nevét és tevékenységét, akinek a városvezetés a korlátozott lehetőségeihez mérten, igyekszik segítséget nyújtani. Végül kellemes és nívós feltöltődést kívánt valamennyi fesztiválozónak.
Sajtótájékoztató a média és a Lehár Ferenc PT képviselőivel

A fesztivál fővédnöke Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi és filmrendező, akivel majd a zenés színházhoz és e műfajhoz fűződő viszonyáról Lengyel Emese, Junior Prima Díjas újságíró, kultúrakutató beszélget. A műsorözön megvalósulását az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

Az eseményt során egyebek mellett az operettet népszerűsítő gálákra (pl.: a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Farkas Pál karnagy vezényletével), színházi előadásokra (pl.: a Magyar Zenés Színház, a Budapesti Operettszínház és a Felvidék művészeinek szereplésével), az ifjú tehetségek bemutatkozását lehetővé tevő modern zenés színpadi műfajok (pl.: a show-tánc és a musical) bemutatására, valamint a Magic Melodies musical trió koncertjére, gyermekprogramokra (pl.: Bertók Tibor, majd a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola közreműködésével), workshopokra, kiállításokra, kerekasztal-beszélgetésekre, filmvetítésekre, látványos múltidéző attrakciókra (pl.: Magyar Veterán Autósok Szövetsége jóvoltából száz évvel ezelőtti autócsodák vonulására), primadonna- és bonviván-kosztümök fotózkodással egybekötött felpróbálására is sor kerül.

Komáromban többféleképpen is éltetjük a Lehár-kultuszt…
A programok négy helyszínen: a Tiszti pavilon dísztermében és amfiteátrumában, valamint a Klapka téren és az Európa-udvarban váltják majd egymást. Ráadásként pedig a Tátra moziban ismét levetítik a Lehár Ferencről szóló, Az Operettkirály című életrajzi filmet, amely betekintést nyújt a zeneszerző olykor regénybe illő életébe. Csöppet sem mellesleg: a fő szervező Klemen Terézia három zenés darabját (Az örök primadonna, Honthy Hanna, valamint Az asszony összetör – Kálmán Imre szerelmei és a Dérynétől István, a királyig) is a fesztivál keretében mutatják majd be.

Pár későbbiekben beiktatott nézőcsali kimaradt az alább olvasható, eredeti műsorból. Igazi unikumot jelent majd az az augusztus 29-én nyíló plakátkiállítás, amelyen a világ számtalan tájáról összegyűjtött plakátok hirdetik Lehár Ferenc és művei nagyságát. A Lisztománia című kiállításon pedig szenzációs karikatúrákat lehet szemrevételezni Liszt Ferencről, aki Lehár kedvenc zeneszerzője volt, sőt, az édesapja Liszt zenekarában is játszott, és tisztelete jeléül kezet is csókolt neki….

Nagy érdeklődés övezte az elhangzott információkat

Másnap fél háromtól pedig a Tiszti pavilon dísztermében Demčík Norbert könyvtáros beszélget a komáromi származású Stubendek Katalin színművésszel, aki a Pécsi Nemzeti Színházban nagy sikerrel alakítja Lehár víg özvegyét. Aznap a barokk ruhákban történő belvárosi felvonulás is érdekes színfoltnak ígérkezik. Az egyes előadásokra pedig parádés régi autók szállítják majd a primadonnákat. Persze, ez évben sem maradhatnak el a fesztiválhívogató flashmobok Dél- és Észak-Komárom több forgalmas helyszínén.

A 2. Lehárfesztet egy délelőtti zártkörű AGAPÉ zárja augusztus 31-én a bástyabeli Bortrezorban, ahol a résztvevők kötetlen beszélgetés keretében megkóstolhatják híres zeneszerzőink kedvenc ételeit, s kiértékelik az idei rendezvényt. Ehhez felhasználják a programok során kihelyezett véleménydoboz tartalmát is, amelybe a nézők bedobhatják a tömören, ám velősen megfogalmazott véleményüket. A szeretetlakomán a projektpartnerek a fesztivál nívós folytatását szavatoló együttműködési szerződést is aláírnak.
Egy véleménydobozt is elhelyezünk a nézők számára…
Klemen Terézia végül köszönetet mondott a Lehár Ferenc PT többi tagja, valamint Komárom város, a túlparti Óvári Attila, a helyi Rotary Klub jelenlegi elnöke és társai, továbbá Kravec Magdolna nyugdíjas csapata mindennemű segítségéért. Egy feltett kérdés nyomán pedig leszögezte: bár a műsorok a költségeket teljes mértékben nem fedő interreges támogatás miatt ingyenesek lesznek, de az egyes helyszíneken elhelyezendő becsületkasszába majd szívesen fogadják a nézők anyagi hozzájárulását.
Klemen Terézia megköszönt mindennemű segítséget
2. LEHÁRFESZT – PROGRAM
Augusztus 29.
14:00 – Auto Mánia KN & Slovakia Ring autóbemutató – Klapka tér
14:00 – Az örök primadonna, Honthy Hanna – zenés életrajzi színmű – Tiszti pavilon
14:00 – Lehár Ferenc élete és művészete – kiállítás – Tiszti pavilon udvara
14:00 – Muzikális lurkók: kamarazenekar – Bertók Tibor vezetésével – Európa udvar
14:30 – Muzikális lurkók: néptánc, balett, showtánc és modern tánc – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar
15:00 – A zenés színpad pillanatai – fotókiállítás a Nemzetközi fotószalonnal – Nádor utca
15:00 – Primadonna ruhák és bonviván öltözékek felpróbálása – Tiszti pavilon
15:00 – Europe Direct – sátor
15:30 – A 20. század autócsodái a Magyar Veterán Autósok Szövetsége közreműködésével – Klapka tér
16:30 – Az Operettkirály – film Lehár Ferencről – Tátra mozi
17:45 – Az asszony összetör – Kálmán Imre szerelmei – zenés életrajzi színmű Kékkovács Mara és Faragó András előadásában – Tiszti pavilon Amfiteátrum
20:00 – Szögény Dankó Pista – a Magyar Zenés Színház előadása – Tiszti pavilon Amfiteátrum

Augusztus 30.
14:00 – Hangszerkészítő műhely Katona Istvánnal – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar
15:30 – Muzikális lurkók: Hogyan készül a zenés színházi előadás? – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar
14:30 – Újhold régi zene- és táncegyüttes viselettörténeti felvonulása táncbemutatóval – Nádor utca–Lehár park–Megye utca
15:00 – Nosztalgiázás régi autókkal Komárom utcáin
15:00 – Europe Direct – sátor.
15:00-16:00 – Primadonna ruhák és bonviván öltözékek felpróbálása – Tiszti pavilon
15:45 – A 20. század autócsodái a Magyar Veterán Autósok Szövetsége közreműködésével – Klapka tér
16:00 – A zenés színház története – műhelybeszélgetés Szinetár Miklóssal (kérdez: Lengyel Emese újságíró) – Tiszti pavilon
16:30-17:00 – Magic Melodies musical trió műsora – Tiszti pavilon Amfiteátrum
17:15 – Dérynétől István, a királyig – a magyar zenés színház története – zenés színmű Ullmann Zsuzsa és Kovács Szilárd előadásában – Tiszti pavilon Amfiteátrum
18:45-19:15 – Újhold régi zene- és táncegyüttes barokk tánc és viselet bemutatója – Tiszti pavilon udvara
19:30 – Mulat az OPERETT – operett- és musicalgála a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral. Közreműködnek: Ballánová Viktória, Balogh Luca, Boncsér Gergely, Haraszti Elvira, Kovács Szilárd, Pavol Oravecz, Szondi Tamás, Ullmann Zsuzsa, Tímár Tímea, vezényel Farkas Pál – Tiszti pavilon Amfiteátrum

Augusztus 31.
9:30 – 12:00 – Délelőtti AGAPÉ – híres zeneszerzőink kedvenc ételei és fesztiválzárás – IV. Bástya, Bortrezor

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés