HAZA HÍR-MIX Azért a víz az úr: Komáromot sem kímélte a brutális szerdai vihar

Azért a víz az úr: Komáromot sem kímélte a brutális szerdai vihar

302
hirdetés

A szerda esti órákban mintegy másfél órányi, megdöbbentő mennyiségű eső „totális katasztrófát“ eredményezett Komáromban – szögezte le Patrik Ruman, a KOMVaK, vagyis a Komáromi Víz- és Csatornaművek Rt. igazgatója. Keszegh Béla polgármester aznap este nyolc órakor bejelentette a rendkívüli állapotot. A szokatlan helyzetről ma mindketten nyilatkoztak portálunknak.

Kép: Facebook

„Tegnap este 97 mm csapadék esett Komáromban, s a KOMVaK munkatársaival a kritikus időszaknak számító öt óra alatt 127 ezer köbméter szennyvizet tisztítottunk ki.

Amikor már közeledett a vihar, behívtam munkába a kollégákat. Beindítottuk a szükséges szivattyúrendszereket, s a vizet kiszivattyúztuk a kritikus helyekről.  E felettébb nehéz helyzetben Keszegh Béla polgármesterrel, a városi rendőrökkel és a tűzoltókkal együtt munkálkodtunk, miközben „forró vonalon“ informáltuk egymást az egyes városrészekben észlelt állapotról.
Kép: Facebook

Az egyenruhás egységek pedig erősített járőrszolgálatot láttak el, s igyekeztek eleget tenni a lakossági bejelentéseknek. Legutóbb 2016 júliusában alakult ki a mostanihoz hasonló, de ettől kissé enyhébb helyzet, kevesebb esővel. A tegnapi csapadék a korábban megszokottnál is nagyobb áradást okozott. Ismét víz alá került  a Szakszervezetek utcánál található vasúti átjáró, s a víz komoly közlekedési gondokat okozott a 63-as elsőrendű út temető menti szakaszán, az Augusztus 29., a Béke és az Eötvös utcában és további helyszíneken is“ – mondta el a Ma7-nek Ruman Patrik.

Kérdésünk nyomán hangsúlyozta:

„Minden szivattyúállomás teljes kapacitással működött. Kitisztítottuk az összes vízgyűjtő tartályt, valamint a csatornahálózatot is a Matica-székház és az Európa szálló mellett. Eközben ismét szembesültünk az aggasztó ténnyel, hogy sem ezek a vezetékek, sem a 63-as elsőrendű út alatti, államhoz tartozó csatorna nem tudja gyorsan elnyelni a szokatlanul óriási vízmennyiséget. Ennek ellenére, az általunk év közben rendszeresen végzett ellenőrzésekkel és karbantartási munkálatokkal megakadályoztuk a még nagyobb károkat“.

Keszegh Béla polgármester elmondta: „A 112-es segélyvonalon 20 órakor bejelentettük a rendkívüli állapotot, s írásban is leadtam az ehhez szükséges dokumentumokat. Ugyanis ily´módon elérhető az, hogy a károsult lakosok kártérítést igényelhetnek a járási hivatalon keresztül, a belügyminisztérium telefonvonalán“.

Kép: Facebook

Majd a tegnap esti saját tapasztalatairól is beszámolt: „A város minden elérhető kapacitását mozgósítottuk.

Legnagyobb problémát az jelentette, hogy nagy területeken megállt az összegyűlt víz. Olyan területeken, mint az Eötvös utcában, az uszodánál is, ahol az korábban nem okozott gondot. Most pedig mintegy 30 centis vízben gázoltak az autók, akárcsak a LIDL áruház és a ŠEKO-shop környékén is. Ha a csatornák nem lettek volna év közben rendszeresen kitisztítva, ettől sokkal nagyobb baj is lehetett volna, ahogy az más városokban történt.
Kép: Facebook

Szerencsére, pár óra alatt elfolyt a hatalmas mennyiségű víz. A vízen kívül a kidőlt fák és azok letört ágai is gondot okoztak, így azokkal is törődni kellett“.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleÖtre emelkedett az Érsekújvár melletti vasúti baleset áldozatainak száma
Next article„Játszani is engedd…” – Fergetes programkavalkád a Munka Utcai Alapiskolában