HAZA RÉGIÓ Megrendezték a II. Komáromi Onkológiai Konferenciát

Megrendezték a II. Komáromi Onkológiai Konferenciát

770
hirdetés

Komárom városa két napra a szlovákiai onkológia központjává vált, az AGEL csoporthoz tartozó Komáromi Kórház ugyanis három éven át tartó kényszerű kihagyás után megrendezte a II. Komáromi Onkológiai Konferenciát. A nemzetközi részvételű rangos szakmai rendezvény a Szlovák Ápolók és Szülésznők Kamarájával, a Szlovák Ápolók és Szülésznők Regionális Kamarájával, az Orvostechnikai Dolgozók Regionális Kamarájával, a Szlovák Orvosi Kamarával, valamint a Szlovák Gyógyszerészkamara Kórházi Gyógyszerészek Szekciójával együttműködésben valósult meg.

Szlovákiában évente közel 35 ezer új onkológiai beteget diagnosztizálnak, ez számít az egyik leggyorsabban terjedő kórnak Szlovákiában és világszerte egyaránt.
A téma több mint 500 szakértője – orvosok, gyógyszerészek, ápolók, fizikusok és orvos-technikai dolgozók – találkozott a Selye János Egyetem konferenciatermében, ahol több mint 70 szakelőadás hangzott el.

Az eseményen részt vett Iveta Lazorová, a Szlovák Ápolók és Szülésznők Kamarájának elnöke is. Az onkológia elismert szakértői fogadták el a meghívást, hogy ismertessék legújabb tapasztalataikat a szakmai részben, többek között MUDr. Pavel Šlampa, a brünni Masaryk Rákkutató Intézet Sugáronkológiai Osztályának vezetője, PharmDr. Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészkamara elnöke, prof. PharmDr. Ján Klimas, PhD., MPH, a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Az AGEL Komáromi Kórház onkológiai osztálya az elmúlt négy évben komoly fejlődésen ment keresztül, ma már vezető helyet foglal el a szlovákiai modern onkológiai központok hálózatában, melynek fontos részévé vált, a kiváló technikai felszereltségnek, a remek szakembereknek, valamint a beteg- és rákközpont-menedzsmentnek, illetve az elért jó eredményeknek köszönhetően. Az egyik legmodernebb lineáris részecskegyorsító, a Halcyon négyéves működése alatt csak Komáromban közel 3300 beteg kezelését segítette. A kórházban az ország egyik legfejlettebb intézeti gyógyszertára áll rendelkezésre a citosztatikus keverékinfúziók előállítására, az intézménynek 12 kemoterápiás ágya van, a jövőre nézve pedig a klinikai onkológiára kíván összpontosítani a kórház.

„Négy évvel ezelőtt az AGEL úgy döntött, hogy Komáromban onkológiai központot épít, olyan központot, amely a rákkezelés terén a legmodernebb felszereléssel és kiváló szakemberekkel rendelkezik és a tökéletes betegellátásra törekszik. A cél több volt, mint ambiciózus” – fogalmazott Michal Pišoja, az AGEL csoport igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, ma már elmondhatják, hogy nemcsak elérték kitűzött céljukat, hanem folytatják is a rákgyógyítás fejlesztési programját.

Pavel Demeter, a klinikai és sugáronkológiai osztály vezetője elmondta, hogy az elmúlt évben sikerült átépíteniük az onkológiai osztály fekvőbetegrészlegét, a járóbetegrészleget, illetve az új onkológiai fekvőbetegrészleget is birtokba vehették a betegek. „Négy év alatt közel 13 300 beteget láttunk el, átlagosan napi 60 beteget kezelünk sugárterápiával, és közel 2200 beteget vettünk fel osztályunkra fekvőbetegként. Hosszú távú célunk a rákbetegek harmadik évezred színvonalának megfelelő ellátása a legkorszerűbb orvosi berendezésekkel, a legújabb gyógyászati eljárásokkal, sokéves tapasztalattal rendelkező, magas szakmai színvonalon álló egészségügyi dolgozókkal és mindenekelőtt a betegekhez való empatikus hozzáállással” – folytatta.

„Nagy örömmel tölt el, hogy Komárom ma már fogalomnak számít az onkológiai ellátás területén. Ezt az eredményeink, tapasztalataink és mindenekelőtt a pácienseink bizonyítják. Ezért szeretnék óriási köszönetet mondani minden kollégámnak a nagyszerű csapatmunkáért, az elért eredményekért, és az akadályok leküzdése iránti elszántságért” – tette hozzá a Komáromi Kórház igazgatója, Mgr. Miroslav Jaška.

A Komáromi Kórház egyik fő célja a jövőben is a diagnosztikai, kezelési és megelőzési eljárások összehangolása és a multidiszciplináris együttműködés lesz, beleértve a bel- és külföldi neves onkológiai központokkal való együttműködést.

agel, (N.ZS.)

hirdetés