HAZA RÉGIÓ Három környezetvédelmi területtel gazdagodik a Komáromi járás

Három környezetvédelmi területtel gazdagodik a Komáromi járás

2162
hirdetés

Újabb területeket nyilvánítanak védetté Szlovákiában, több közülük a Komáromi járásban található, vagy más járással is összefügg. Védett terület lesz a Nagytapolcsányi járásban található Vinište, a Nagyrőcei járásban található Bradlo, a Komáromi járásban található Dérhídja és a naszvadi homoki gyepek, valamint a Komáromi járás és az Érsekújvári járás határán található Szentgyörgyhalma is.

Sisakos sáska

Szlovákiában öt újabb területet nyilvánítanak védetté. Az erről szóló dokumentumot a múlt héten megtartott szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány. A védett területek gyarapításával a környezetvédelmi minisztérium az Európai Bizottság felhívására reagált. A felsorolt területek átfedésben vannak nyolc európai jelentőségű területtel. Védetté nyilvánításuk hozzájárult a Szlovákia által vállalt kötelezettségek teljesítéséhez. A naszvadi homoki gyepek az Alsó-Vág menti madárvédelmi terület része. Olyan védett élőlények biotópjai találhatók itt, mint a gomolyos kőhúr (Minuartia frutescens), a kisvirágú habszegfű (Silene borysthenica (S. parviflora), vagy a sisakos sáska (Acrida ungarica). A területet két övezetre osztották fel. A C övezet harmadfokú, a D övezet másodfokú védettséget fog élvezni. Szentgyörgyhalma a komáromi járásbeli
Búcs (Búč) és az érsekújvári járásbeli Muzsla (Mužla) községek határában található, 103,10 hektáros terület. Olyan védett növények élnek itt, mint a kisfészkű aszat, a fátyolos nőszirom vagy a szártalan csüdfű. Szentgyörgyhalma harmadfokú védettséget élvez majd. Dérhídja térségét azért nyilvánítják védetté, hogy eredeti állapotukban őrizzék meg az itt található sós mocsarakat és sós talajú réteket. Ezt a területet is két övezetre osztották fel, az egyik negyed-, a másik harmadfokú védettséget fog élvezni.

 

DUNATÁJ HETILAP 25/2020

 

hirdetés
Previous articleKözlemény a hulladék(nem el)szállítással kapcsolatosan
Next articleÁtadták Komárom elismeréseit